CONSTELAȚII FAMILIALE

Am să încep prezentarea acestei metode de terapie prin a vă vorbi despre denumirea ei.

Această metodă a aparut în Germania la începutul anilor 90, fondata de Bert Hellinger – și o să vorbesc și despre fondatorul acesteia puțin mai târziu – inițial, în germana s-a numit „poziționarea familiei în spațiu”. Când s-a făcut traducerea în engleză s-a dorit o denumire care să fie cat mai sugestivă. Astfel s-a ajuns la o analogie între familie si „constelații”. Constelații pentru a ne reaminti faptul că în univers astrele sunt poziționate într-un anume fel, acestea au locul lor, au o mișcare specifică și sunt conectate, relaționează unele cu altele, ceea ce se întamplă cu un corp ceresc le afectează pe toate celelalte. La fel și noi, în cadrul familiei avem fiecare dintre noi locul nostru unic, suntem interconectați și ceea ce se intamplă cu un membru al familiei atinge pe toți ceilalți.

Ați observat deja că, în lumea aceasta în care trăim acum, totul este foarte bine organizat și structurat în sisteme care funcționeaza în interdependență. Și să privim doar corpul nostru care este un sistem atât de complex, format din susbsisteme care funcționează împreună într-un mod pe care știința tot lucrează să-l descifreze, și iată, acest corp funcționează atât de firesc și de fascinant!
La fel și familia, este un sistem foarte bine stucturat, în care fiecare are locul sau special, unic. Acest sistem, ca orice alt sistem are legile sale proprii, tinde să se autoregleze atunci când apar disfuncționalități, și o face în mod firesc, natural, la nivel profund, inconstient, pentru a readuce în echilibru energiile astfel încat Iubirea și Viața să curga liberă către generațiile viitoare.

Această imagine provine din shamanism, este o broderie facută de colega mea de formare în constelații Ioana Iulia Mocanu.
Este o reprezentare a sistemului de familie. Și vă rog să priviți triunghiul de sus, acolo se află pentru un timp mai scurt sau mai îndelungat, cea mai nouă generație a unei familii.
În spatele acestui nou membru al familiei se află toate generațiile de străbuni și prin toți aceștia curge, catre generațiile viitoare, Energia Vieții și Iubirea. Daca la un moment dat în viața acestora apar evenimente traumatizante, experiențe negative se produce un blocaj în această curgere, o încurcatură sistemică – așa cum este numită în constelații – pe care sistemul de familie tinde să o autoregleze pe baza unor legi naturale și specifice pe care Hellinger le-a numit „Ordinele Iubirii”.
Să revenim la figura de mai sus.
In spatele celui mai nou membru al familiei se afla alte doua triunghiuri, mama si tata, apoi mai in spate, bunicii materni si bunicii paterni, apoi strabunicii, stra-strabunicii… si tot asa pana la inceputuri. Aici avem reprezentate7 generatii, cu care, asa cum ni s-a transmis in crestinism si prin alte culturi, suntem conectati si de la care primim „pacate” dar si alte mosteniri benefice, talente, daruri.
Acum deja stiinta prin diferite ramuri a demostrat ca aceste legaturi merg mult mai departe, dincolo de cele 7 linii generationale si, ca suntem interconectati cu toti si cu toate ca intr-o retea (suntem intr-un network real, nu numai virtual).
Si va rog sa obsevati, ca pe masura ce mergem in spate, numarul strabunilor din fiecare generatie, creste exponential. Va imaginati cat de multi sunt in spatele nostru?
Va invit sa inspirati profund si, sa facem impreuna un exercitiu de vizualizare si, va rog, sa extindeti in imaginatie, in spatele vostru, linii si linii de generatii de strabuni, unii in spatele altora, care pornesc de undeva de la inceputuri… Prin toti acesti strabuni vine spre voi energia vietii si a iubirii! Si, aici, acum, va invit sa inspirati profund si sa simtiti maretia familiei voastre.
Prin ceea ce impartasesc astazi, imi doresc sa aduc o scanteie care sa lumineze o lume, dincolo perceptiile noastre, de modul nostru de a percepe cu simturile viata de zi cu zi, o lume care se afla dincolo de intrebarile pe care ni le punem si de analizele pe care le facem privind limitarile, tiparele noastre, privind starea de sanatate, privind viata noastra de zi cu zi sub toate aspectele ei.
Si sa incepem sa ne privim, nu ca indivizi separati, izolati, ci ca parte ce apartine unui Suflet mai mare, al familiei, al comunitatii, al tarii, poporului si culturii din care facem parte si, sa incepem sa intelegem ca fiecare dintre acestea ne influenteaza in mod direct nu numai felul in care ne traim viata ci si mai mult, ne influenteaza sanatatea fizica, emotionala si spirituala, starea noastra de bine, in ansamblu.

Tot mai multe cercetari din diverse arii ale stiintei, Fizica Cuantica, Biologie, Genetica si ramura noua a acesteia, Epigenetica ne aduc in atentie dovezi din ce in ce mai uimitoare despre cine si cum suntem noi oamenii, despre cum este si cum functioneaza aceasta lume.
Fizica cuantica ne spune ca nu exista materie si ca totul, inclusiv noi suntem energie cu vibratie suficient de joasa pentru a fi perceputa de simturi.
Exista un camp care are constiinta, este inteligent si este mereu prezent, care ne uneste cu tot ceea ce exista in jurul nostru si pe care fizica cuantica il numeste – camp cuantic, renumitul biolog Rupert Shedrake – campul morfic/morfogenetic, Jung l-a numit – inconstientul colectiv si in Constelatii familiale se numeste – campul cunoasterii/ the kowing field. Prin intermediul acestui camp, suntem mereu in legatura cu toti si cu toate, fie ca suntem constienti sau nu de aceasta si mai mult, suntem interdependenti si totul se transmite prin rezona.
In structura ADN-ului un procent mic de 10% – sau de 5%, dupa unii – este activ la majoritatea oamenilor. Restul de 90% sau 95% a fost etichetat de la un moment dat ca fiind deseu/gunoi – junk DNA
Cercetarile au demonstrat ca ADN-ul, are o influenta directa asupra particulelor din care este creata lumea inconjuratoare, adica fotonii atomilor. S-a mai demonstrat ca gandurile si sentimentele noastre pot modifica ADN-ul, iar ADN-ul modifica in mod direct materia din care este structurata lumea.
Cercetarile au demonstrat ca ADN-ul, are o influenta directa asupra particulelor din care este creata lumea inconjuratoare, adica fotonii atomilor. S-a mai demonstrat ca gandurile si sentimentele noastre pot modifica ADN-ul, iar ADN-ul modifica in mod direct materia din care este structurata lumea.
Epigenetica este studiul schimbarilor din activitatea genelor/ al tiparelor de expresie a genelor care nu implica modificari ale genelor. Este vorba despre procesul prin care anumite gene din ADN sunt activate sau dezactivate in functie de experienta traita – un fel de soft care spune genelor ce sa faca.

Aceste schimbari in activitatea/ expresia genelor sunt influentate de factorii de mediu – experiente pozitive sau negative /traume, si sunt inregistrate si transmise generatiilor urmatoare.
Perspectiva noua pe care o aduce epigenetica este ca in evolutia noastra nu conteaza doar genele. Conteaza si mediul si experienta, adica evenimentele prin care parintii, bunicii au trecut, dieta pe care au avut-o, durerile pe care l-au trait.
Studii facute in Statele Unite, Anglia, Rusia, Olanda… studii care au avut in vedere mai multe generatii si evenimente importante, traumatizante din istoria omenirii precum Holocaustul, marea foamete din Olanda in timpul celui de-al 2-lea razboi mondial, razboiul din Vietnam etc. Au demonstrat ca cel putin 3 generatii care au urmat generatiei participante la aceste evenimente au suferit aceleasi tipuri de afectiuni fizice si psihice.
Daca vi se intampla sa experimentati des tristete, suparare, frustrare sau poate stari de furie si sa aveti comportamente agresive este posibil sa va aflati intr-o incurcatura sistemica cu unul dintre mebrii familiei.

Se intampla sa observam ca din ce in ce mai multe presiuni, pe care noi le consideram ca venind din exterior, sa ne afecteze viata de zi cu zi.
Poate ca incepem sa observam in viata noastra tipare, repetate din generatie in generatie, dificultati cu privire la prosperitatea financiara, situatii in care ne invartim ca intr-un cerc vicios, esecuri repetate, relatii disfunctionale cu cei din jurul nostru, surplus de greutate, boli fizice si /sau psihice, imposibilitatea (aparenta) de a concepe un copil, disfunctionalitati sexuale, adictii, accidente, sinucideri etc. Putem observa desigur, ca exista si aspecte fericite care se transmit: talente, daruri, situatii benefice, usurinta in a face si a trai.
Astfel de probleme pot sa apara la o persoana (sau mai multe) dintr-o familie, ca urmare a unor evenimente semnificative, cu impact asupra sistemului familial, precum traume, divorturi, despartiri, pierderi ale unor persoane apropiate, secrete de familie, experiente tragice din timpul razboiului etc.
Constelatiile sistemice de famile reprezinta o modalitatea foarte eficienta de a aduce solutii pentru diverse provocari, situatii pe care le avem, in toate ariile vietii – sanatate psihica si fizica, relatii, profesie…
Reprezinta o metoda practica de a aduce la suprafata, din inconstient, in lumina, dinamicile ascunse ale unei familii.
La nivel international, aceasta modalitate de lucru, este folosita in foarte multe domenii ale activitatii umane in institutii educationale, in institutii de sanatate, in inchisori, in diverse institutii de servicii sociale, in organizatii, in institutii juridice etc.
Studiile au aratat ca este modalitatea de lucru care a cunoscut cea mai rapida raspandire si acceptare si ca, totodata, numarul de barbati care o practica si care apleleaza la ajutorul ei este considerabil mai mare decat la alte terapii. Si se intampla aceasta datorita faptului ca, asa cum veti afla pe parcursul discutiei noastre, prin felul in care se lucreaza, suntem recunoscuti, respectati, validati pentru ceea ce suntem, la modul cel mai profund.
Ce disfunctionalitati putem adresa si echilibra prin lucrul in constelatiile sistemice familiale?

Putem aborda:

  • probleme de sanatate – boli fizice si mentale 
  • tipare de viata care se repeta din generatie in generatie 
  • dificultati financiare 
  • dificultati profesionale 
  • relatii disfunctionale 
  • dependente
  • abuz (emotional, fizic, sexual)
  • morti premature / doliu 
  • avorturi 
  • adoptii 
  • inabilitatea (aparenta) de a avea copii
  • traume, experiente tragice 
  • traume de razboi etc.

 

Si vorbind despre traumele de razboi, in practica constelatiile familiale si psihologiei transgenerationale, in regresiile hipnotice s-a observat ca in aceste timpuri se vindeca traumele generatiilor din spatele nostru care au participat in razboaie – a fost nevoie sa treaca timpul, a fost nevoie sa apara cateva generatii pentru ca durerea sa nu mai fie asa de mare si energia sa nu mai fie asa de grea si sa se poata lucra, privi, intelege, accepta, elibera si echilibra.
Metoda Constelatiilor Familiale este o metoda care se adreseaza „sufletului familiei” si sufletului individului, o metoda de terapie care datorita faptului ca stimuleaza potentialul uman de vindecare si contactul profund cu familiile noastre, cu cei care au fost inaintea noastra, isi dovedeste din ce in ce mai mult eficienta si este tot mai cautata si mai practicata.
Familia noastra este un camp de energie care ne contine, pe fiecare dintre noi, in pozitia noastra unica, inca de la nastere.

Aceasta ne determina

  • capacitatea de a fi fericiti
  • libertatea de a alege
  • succesul in atingerea scopurilor
  • abilitatea de a mentine relatii benefice
  • sanatatea
  • starea de bine

 

Primim de la familia noastra pe langa mostenirea genetica specifica si o mostenire de alta natura:

  • primim programe de viata 
  • tipare comportamentale
  • sisteme de credinta

 

pe care multa vreme le purtam inconstient in viata noastra si de multe ori le transmitem mai departe copiilor nostri, sau de care, la un moment dat, devenim constienti si incepem sa cautam solutii pentru a le intelege, a le accepta si a le schimba, pentru a ne elibera noi si pentru a-i elibera pe cei ce urmeaza noua.
Constelatiile sistemice ne ofera sansa de a elibera din inconstient aceste progame, tipare, sisteme de credinta, mosteniri pe care le-am preluat sau le-am primit de la stramosii nostri, sa le intelegem la un nivel profund si sa le gasim o rezolvare, sa gasim o solutie care sa aduca pacea in noi si in familia noastra.  Aceasta modalitate de a lucra este despre conectare sau mai corect spus, despre reconectare, si reconectarea constienta este ceea ce avem nevoie mai mult in aceasta lume
Aceasta este o cale prin care putem iesi din aceasta iluzie a separarii in care inca traim. Desi ne aflam in aceasta lume a globalizarii suntem, mai mult ca niciodata, deconectati de la legatura profunda care exista in inima noastra si, aceast mod de a lucra este profund vindecator si ne arata ca nu suntem singuri, ca la nivelul profund al inimii suntem conectati cu tot ceea ce insemnam noi, fiecare dintre noi, cu toti ceilalti si cu tot ceea ce exista.
Este doar mintea egotica cea care ne mentine in aceasta separare, care ne spune povesti despre individualitate, despre faptul ca suntem singuri, ca trebuie sa facem totul singuri, ca suntem unici sau ca suntem speciali… si, adevarul este ca, la nivelul inimii suntem toti la fel! Toti simtim la fel.
Bert Hellinger
Fondatorul acestei metode, cel care este considerat „parintele” Constelatiilor Sistemice Familiale in forma lor actuala, moderna este psihoterapeutul german Bert Hellinger. Bert Helinger s-a nascut in 1925, a studiat filozofia, teologia si pedagogie, a fost timp de 20 de ani preot din care 16 ani misionar in Africa de Sud, la triburile zulu, de unde, dupa cum a declarat a avut foarte mult de invatat. Reintors in Europa a inceput sa studieze psihoterapia, dinamicile de grup, terapia de familie, gestalt terapia, psihanaliza, analiza tranzactionala si sa lucreze cu grupuri. Bert Helinger a creat aceasta metoda, acest instrument care ne ajuta sa intelegem dinamicile familiale, inclusiv pe cele mai subtile, mai greu sesizabile prin alte metode de terapie si sa le schimbam atat cat se poate in avantajul nostru si al familiilor noastre (sitemului nostru de familie).

Au functia de a sustine viata in familie si in toate sistemele umane intr-o forma echilibrata si armonioasa.
Bert Hellinger a afirmat in repetate randuri ca munca de constelatii nu urmareste vindecarea ci reechilibrarea fortelor sau curentelor care actioneaza in sanul familiei si totusi, prin aceasta reechilibrare apare vindecarea.
A descoperit ca sistemul familial are o ordine a sa, naturala, la fel ca orice alt sistem si ca, atunci cand acea ordine este afectata (prin evenimente precum divorturi, despartiri, pierderi de persoane dragi, morti premature, tragice, accidente, pierderi de sarcina, avorturi, adoptii, secrete de familie, probleme cu alcoolul, traume, experiente tragice, razboi etc.) legile naturale, specifice, actioneaza astfel incat sistemul sa se autoregleze.
Asa incat, cu ajutorul si prin intermediul generatiilor viitoare, care vor manifesta disfunctionalitati in viata lor, sistemul de familie va readuce in atentia membrilor sai nevoile pe care acestia le au – de aparteneta, de recunoastere, acceptare, respect, iubire.
  In practica sa Hellinger a identificat legile dupa care functioneaza sistemul de familie si le-a numit „Ordinele Iubirii” („The Orders of Love”) si sustine ca membri familiei trebuie sa respectate aceste ordini de baza care sunt conditii fundamentale ale vietii, pe care nu le putem schimba sau alege, chiar daca nu le intelegem sau nu ne convin. Prin respectarea lor, iubirea si energia vietii vor curge libere catre generatiile urmatoare si sistemul va continua sa existe.

Legile/ Ordinele iubirii sunt:

1. Apartenenta – Toti membrii unei familii au un drept egal de a apartine acelui sistem familial. Daca cineva este exclus sau se autoexclude din familie atunci se produce o incurcatura sistemica.
Aceasta lege nu este respectata cand sunt exclusi din sistem membri ce au incalcat-o prin diverse modalitati – nu respecta regulile de conduita morala, prin suicid, crima, adulter etc.
Aceasta prima lege mai este incalcata si atunci cand sunt in familie copii avortati sau copii nascuti morti, carora nu li se poarta doliu; cand mor copii sau tineri adulti si nu li se poarta doliu; cand copiii sunt oferiti spre adoptie si nu se mai vorbeste de ei; cand experientele de razboi sau alte experiente traumatice sunt trecute sub tacere si mortii nu sunt onorati.
Cand acest lucru se intampla, alti membri ai aceluiasi sistem, dar de obicei din alte generatii, se vor identifica cu ei, comportandu-se la fel sau traind evenimente asemanatoare. Aceasta identificare este una inconstienta si are rol reglator, aducand in campul constiintei individuale ai membrilor sistemului, persoanele excluse. Cand persoanele respinse sunt recunoscute si respectate ca membri cu drepturi depline ai sistemului, atunci urmasii sunt liberi sa-si traiasca vietile proprii.

2. Ierarhia in termeni de timp – Toti membrii unui sistem se supun unei ierarhii. In cazul familiei, criteriul este ierarhia timpului – fiecare are dreptul sa detina locul ce i se cuvine prin nastere, cei care au fost inainte in sistem au prioritate in fata celor care au venit dupa – strabunici, bunici, parinti si apoi copiii, fratii mai mari inaintea celor mai mici.
Aceasta lege este incalcata cand persoanele mai tinere preiau sarcini, obligatii, reponsabilitati, misiuni si socoteli neincheiate ale persoanelor mai in varsta sau antecesorilor.
Legea nu este respectata cand copiii se substituie parintilor (parentificarea copiilor), inversandu-se rolurile in familie – parintii devin un fel de copii, iar copiii au grija lor ca niste parinti. De asemenea, se incalca aceasta lege cand cineva preia rolul unei persoane respinse in trecut, cand parintii adoptivi nu recunosc parintii naturali ai copiilor lor, cand partenerii anteriori sau relatiile importante din trecut nu sunt onorate de membrii cuplului.
Ordinea se restabileste cand fiecare membru al sistemului este recunoscut si respectat cu toate atributiile ce deriva din locul sau in sistem si cand fiecare persoana se limiteaza la a-si realiza responsabilitatile sale, nu ale altora. Aceasta lege interzice amestecul si preluarea de roluri si responsabilitati chiar daca au fost realizate din iubire.

3. Echilibrul intre a da si a primi – fiecare are dreptul de a primi si de a da. Intre generatii, parintii daruiesc si copiii primesc. La randul lor, copiii daruiesc generatiei urmatoare.
Intre membrii sistemului trebuie sa existe un echilibru intre a da si a primi si,de asemenea, acest echilibru trebuie sa caracterizeze schimburile dintre indivizi si sistem, ca intreg. Incalcam aceasta lege atunci cand primim fara a echilira balanta daruind la randul nostru, fie rau, fie bine, in functie de ceea ce am primit.
  Aceste ordini vegheaza la functionarea sistemelor umane, mentinand si perpetuand viata sub toate formele ei de manifestare. Fiecare persoana are dreptul sa existe in sistem in virtutea faptului ca s-a nascut acolo si are si o serie de responsabilitati derivate din locul pe care il ocupa in acel sistem.
Cand se incalca legile iubirii, se creeaza dezordine sistemica, cu efecte negative asupra tuturor membrilor sistemului: depresie, suicid, lipsa copiilor, dependente, tulburari psihice sau boli somatice. Restabilirea ordinii creeaza premisele functionarii armonioase a sistemului si a membrilor acestuia.

Un atelier de Constelatii Familiale poate fi descris ca o experienta profunda, meditativa deoarece, in conexiune cu o alta forta, mai mare decat noi, cu Sufletul familiei, in liniste, usor, ne lasam purtati de aceasta forta. Ne abandonam orice intentie, ne eliberam de orice ganduri, presupuneri, dorinte, ne permitem sa simtim orice senzatie care apare in corp si ne lasam ghidati, purtati de miscarea care vine de dincolo de noi.
Cheia aici este: „interventie minima”/ „acceptare a ceea ce apare” la lumina/in constient din campul cunoasterii /cuantic, morfic, pentru ca acum lucreaza o alta forta, mai mare decat noi toti, Sufletul/ Constiinta familiei/ comunitatii/ poporului etc. – depinde de ceea ce lucram.
Grupul presupune un facilitator, si mai multi participanti, asezati in cerc. Unii dintre acestia doresc poate sa-si lucreze constelatia, unii vor fi reprezentanti pentru persoanele sau conceptele pe care le stabilim a se lucra, altii pot fi doar participanti care vor asista de pe margine la toata lucrarea.
Indiferent de cum ne pozitionam intr-un grup la un atelier de constelatii familiale vom avea foarte mult de primit si, vom constata mai devreme sau mai tarziu ca, unele dintre problemele noastre s-au rezolvat doar prin simpla prezenta in acel atelier de constelatii.
Participantii care isi lucreaza costelatia vin cu o problema pe care o expun foarte succint – una sau doua fraze scurte si doar faptic in cadrul grupului. De obicei este vorba despre probleme care dureaza de mult timp, care afecteaza viata persoanei si care rezista la incercarile de rezolvare facute de aceasta.
In debutul unei Constelatii Familiale, clientul alege intuitiv dintre participanti pe aceia care ii vor reprezenta membrii familiei si unul care il va reprezenta pe el. Apoi ii plaseaza in relatie unii cu altii, fara sa comenteze, bazandu-se pe ceea ce „simte” ca este in familie in acel moment. In ciuda faptului ca participantii alesi nu ii cunosc pe cei pe care ii reprezinta sau nici macar pe cel care este in acel moment client, ei devin un model viu al sistemului familial originar.
Reprezentantii se lasa miscati de campul cunoasterii, fac doar ceea ce simt, foarte incet, fara sa vorbeasca. In constelatie ne uitam la relatiile dintre membrii unei familii si la cum aceste relatii influenteaza viata tuturor mebrilor acestei familii.
In acest gen de lucru chiar si gesturile mici pot furniza o informatie importanta. Cuvintele sunt putine in timpul lucrului si de aceea devin foarte puternice. Atunci cand membri familiei sunt plasati in relatie unii cu altii in centrul unui cerc (alcatuit din restul participantilor care stau pe scaune sau pe jos) se intampla un fenomen. Reprezentantii incep sa observe emotii si ganduri care le reflecta pe cele ale membrilor acelei familii.
Apoi lucrurile devin din ce in ce mai evidente/ mai calare, se releva incurcatura sistemica, se poate aduce un alt reprezentant sau se aduc mai multi, se reaseaza sistemul in functie de ordinile iubirii si se rostesc anumite cuvintele care vindeca. Nu orice cuvinte. Este vorba despre anumite fraze vindecatoare care ne permit sa vorbim limbajul Sufletului in moduri care sunt eliberatoare pentru noi si pentru cei din jurul nostru – prieteni, iubiti, soti, cei dragi, familia, colegii.
Potrivit terapiei sistemice a lui Bert Hellinger, solutia care sustine viata intr-o familie apare cand fiecare dintre membrii sistemului isi ocupa locul ce i se cuvine in familie, isi asuma rolul in viata, are grija de sine si respecta destinul celorlalti.
Facand acesta ii vom elibera pe cei care urmeaza dupa noi, copii si nepotii nostri, de sarcina de a readuce echilibrul si armonia in familie pentru ca iubirea sa curga spre generatiile viitoare si viata sa se perpetueze.